Meny

Historien bakom Ackebrink

Från Svenska Sportskolan till Ackebrink - Akademisk kompetens i naturlig kommers

Svenska Sportskolan AB grundades år 2004 av Magnus Tyrgrim med ambitionen att utveckla individer och lag genom modern pedagogik och praktik där idrottens vinnande ledarskap kombineras med näringslivets lönsamma ledarskap.

En breddning av Svenska Sportskolan - Ackebrink blir till 2009

Formeln och metoderna blev framgångsrika och år 2008 fattades beslutet att expandera med målet att bli en av Sveriges ledande leverantörer av kunskap och föreläsare till företag och högskoleanordnare. I samband med detta ändrades namnet till det bredare Ackebrink och Svenska Sportskolan blev ett registrerat varumärke som fortsätter att leverera ledarskaps- och lagbyggande kunskap inom elitidrotten och andra med önskemål om dessa speciella kunskaper.

Genom åren har Svenska Sportskolan levererat till anrika och välkända klienter såsom Bosön, AIK Fotboll och en rad börsnoterade företag. Läs mer om Svenska Sportskolan här.

När Svenska Sportskolan kändes för snävt efter flera år av tillväxt och breddning grundades det som vi idag kallar Ackebrink. Svenska Sportskolan blev istället ett registrerat varumärke och bifirma då aktiebolaget bytte från Svenska Sportskolan AB till Ackebrink AB.

Var kommer namnet Ackebrink från?

Namnet Ackebrink och vad bolaget står för härstammar från en skröna och en man som enligt myten heter Axel Ragnar Ackebrink. Enligt vandringsägen grundade Axel Ragnar en akademi för medarbetarna inom hans egna koncern. Akademins syfte var att ge hans medarbetare en unik kompetens inom sina respektive områden och på så sätt skapa en fördel gentemot sina konkurrenter.

Historian förtäljer att Axel Ragnar ansåg att han utvecklade individen och gav sina medarbetare möjligheter till fortsatt karriär både inom och utom koncernen, och kanske kunskaper och värden som låg långt bortom de rent kommersiella - en slags folkbildning. Här kan du läsa mer om skrönan bakom Ackebrink. 

Därför, år 2009 på åttioårsdagen efter legenden Axel Ragnars död, startades Ackebrink som en gest till hans ambition om högre utbildning i alla kommersiella sammanhang.

Axel Ragnar Ackebrinks Akademi hade enligt myten mottot ”akademisk kompetens i naturlig kommers”. Ett motto som fungerar lika bra idag som förr. På engelska har vi valt ”Academic Competence brought into Commerce” och vår ambition är att kunna sprida Ackebrinks ambition till hela Sverige och kanske resten av Norden.

Ackebrink idag

Från år 2008 och framåt har verksamheten präglats av snabb tillväxt, ökad bredd på erbjudandet samt större geografisk spridning. Idag är Ackebrink rikstäckande och arbetar på många orter i landet, från Luleå i norr till Malmö i syd även om tyngdpunkten finns i Stockholm, Mälardalen, Göteborg och Malmö. Den kompetensmässiga bredden utgörs av allt mellan sprängteknik till avancerad programmering.

2013, fem år efter valet att växa och bli ett rikstäckande företag med stor bredd, är Ackebrink en av Sveriges mest välkända leverantörer och också en av dem som utför flest utbildningstimmar per år då vi passerat 15 000 timmar på föreläsningsgolvet som årsvolym och den ökar hela tiden. Vi blev 2013 utsedda av Dagens Industri till Gasellföretag, är elva kollegor och har vårt huvudkontor i Sickla utanför Stockholm.