Meny

Hur nätverkar du? Pelle Israelsson delar med sig av sina bästa tips!

I de flesta branscher är det viktigt för andra att nätverka och att lära känna andra människor.

Många tycker det är roligt - andra kan tycka det är pest och pina. En del står i startgroparna och vet inte riktigt hur de ska gå till väga. På Ackebrink-kontoret ställde vi oss frågan om vem vi känner som vi anser är en riktig fena på att nätverka.

Hur nätverkar du? Pelle Israelsson delar med sig av sina bästa tips!

Flera av oss tänkte direkt på Pelle så vi kontaktade honom för en intervju för att få höra hans tankar kring att nätverka (och förhoppningsvis få lite tips!).

Skulle du säga att du är en fena på att nätverka inom utbildningsbranschen?

- Jag gör det jag gör och det fungerar bra för mig. Huruvida jag är en “fena” på det är upp till betraktaren. Det beror nog på vem man pratar med och i vilken situation det gäller tror jag.

Hur nätverkar du och hur har du byggt upp ditt nätverk inom utbildningsbranschen?

- Jag tror att jag har varit en bra samarbetspartner. Jag tror på att vara ödmjuk inför andra människor och att visa förståelse för dem och deras situation. Att kunna beskriva varför man ska samarbeta med varandra är a och o.

Allt nätverkande handlar om att det tar tid - det är inget du kan hasta fram. Det finns ingen långsiktighet om du tänker kortsiktigt - och det måste du bära med dig hela tiden. Du behöver också tålamod - bara för att någon inte kan eller vill samarbeta med dig idag så kanske de vill det i morgon. Ge utrymme för framtiden och gör det på det sätt som är görbart för båda parter - då blir du en bra samarbetspartner.

Vad vill du att andra ska tänka om dig? “Pelle, han är bra han” eller “Pelle, vilken jobbig typ”? 

 

Pelle Israelsson (Foto: Privat)

Vad är dina råd till den som är lite blyg och kanske inåtvänd?

- Tänk på att i ett nytt sammanhang känner ingen dig och känner troligtvis inte heller till din blyga personlighet. Testa att vara någon ny, ta reda på dina svagheter och försök vända de till dina styrkor.

Hur kan man tänka om man vill nätverka via nätet?

- Det finns säkert en anledning till att du vill nätverka och du har säkert en särskild målgrupp du är ute efter att lära känna. Ta reda på var de finns, vissa kanske hänger på LinkedIn andra på Google+ o.s.v. Sen är det bara att lära känna de verktyg som finns och hur de fungerar. Ett tips är också att inte bara vara med i andras nätverk utan bygg upp dina egna också. Jag använder mig exempelvis av grupper på LinkedIn.

Hur kan man tänka om man vill nätverka fysiskt - hur gör man då?

- Det är samma princip här som på nätet. Vad är ditt mål och vilken målgrupp är du ute efter att lära känna? Var finns de? Om du inte vet kanske du själv vill visa vägen? Jag försöker ibland samla ihop folk till YH-AW här i Stockholm för en lättsam och spontant träff.

Ett tips är att det är lättare att få kontakt med folk i små grupper än på ett större evenemang med exempelvis 150 personer - men det är bara min åsikt. En del gör det bra på större evenemang också. Går du på ett större evenemang kan du försöka luska ut vilka som ska dit och när du väl är där kan du försöka hitta kärngruppen du är intresserad av och kontakta dem där eller i förväg. Jag minns när jag var tjugo för typ tjugo år sedan - då såg jag till att vara tidigt på olika evenemang, fester och klubbar. Då fick jag möjlighet att lära känna de som jobbade på klubben eller arrangerade eventet o.s.v. Du behöver hitta det koncept som fungerar för dig personligen.

Vad är det roligaste med att arbeta med utbildning enligt dig?

- Det är samhällsnyttigt! Jag gillar också att se när andra människor utvecklas. Det är jätteroligt när tidigare studerande återkommer efter två, tre år och kopplar vad vi gjorde i skolan till något positivt i sitt nuvarande liv.

Vad är mest utmanande med att arbeta med utbildning?

- Att jag inte alltid kan påverka prio hos andra - alla har olika prioriteringar, alla från näringslivet till de studerande eller vi utbildningsanordnare. Olika personer har olika agendor. För mig är det alltid viktigt att försöka hjälpa de studerande och då krävs dialog. Det är en utmaning att inte alltid veta allt och utan dialog går det inte.

Vad tycker du att du är bäst på?

- Jag hoppas att det är att skapa utrymme till andra så att de kan göra det de ska göra. Brukar själv kalla det att defragmentera verksamheten.

Jag är bra på att tydliggöra processer och mål samt få med alla på banan. –. När det gäller utbildning är det nog att vara tydlig, berätta vad som gjordes innan, vad som ska göras nu, gör det, berätta vad som har gjorts och vad som ska göras sen - det är min fem-stegs-process till bra pedagogik.

Hur nätverkar du? Kommentera och dela med dig av dina tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier