Meny

Utmana dig själv för bättre prestationer för både dig & ditt team!

“Min tes är att om man ska få en grupp att utvecklas och bli bättre måste man börja med sig själv. Man måste hitta sina egna brister och göra något åt det.”

“Jag vill att alla ledare ska börja med boken om sig själv - inte boken om hur man leder andra”.

Utmana dig själv för bättre prestationer för både dig & ditt team!

Uppdaterat 20140702: Den 12 september håller Magnus Tyrgrim i ett kostnadsfritt frukostseminarium i samma tema beskrivet nedan. Läs mer och anmäl dig här.

----

Den 3 juni håller Magnus Tyrgrim i en föreläsning om det coachande ledarskapet. Magnus vision är att få andra att våga ta steget till att lyssna mer än att prata.

Magnus: - Det finns en tydlig brist inom näringslivet där ledarrollen inte ses som en roll, utan det är något du blir tilldelad för att du är bra på ditt jobb. Bara för att du är riktigt bra på ditt jobb innebär det inte att du är en bra ledare. Inom näringslivet ser man rollen som chef som något belastande. Inom elitidrotten är ledarrollen tydlig och du får rollen för att du är duktig på att leda - du behöver nödvändigtvis inte vara bäst på sporten alla gånger. Just inom idrotten har lagsporten väldigt mycket nytta av det coachande ledarskapet för att de gemensamma målen är så tydliga.

Ett fungerande ledarskap handlar inte alltid om vad man vill uppnå eller vad ens egen chef vill att man ska uträtta. Man ska plantera frön som gör att andra tycker det är kul att göra saker tillsammans och hur man kan lyckas med det tillsammans. Det handlar om att kräva tankegångar till dina egna frågeställningar innan du kan göra det med andra människor.

Det finns så många som tagit coachande ledarskap, lagt sin egen prägel och ett “fancy” namn på det för att det säljer bättre. Jag vill ta tillbaka det coachande ledarskapet till vad det faktiskt handlar om - om människor och att få människor att göra saker tillsammans. Det handlar om att använda det som andra har gjort som man vet fungerar bra, och om inte det, att öppna ögonen för det som inte fungerar och bli hyfsat konkret. Jag vill baka ihop de gamla traditionella metoderna med de nya och göra något generiskt av det, och ge som många verklighetsbaserade exempel som möjligt.

Är inte coachande ledarskap bara ytterligare ett flummigt modeord på tapeten?

- Ordet coaching används i så många olika sammanhang att den har urvattnats i sin betydelse. Coachande ledarskap handlar om beprövad vetenskap och psykologi. Coachande ledarskap är bara en av många ledartekniker och jag hävdar att du måste använda olika ledartekniker i olika situationer och för olika människor.

I en grupp som inte är van vid coachande ledarskap kan du inte bara plötsligt börja coacha. I ett sådant fall kanske du först behöver arbeta med att få dem att vilja ha den typen av ledarskap. Det handlar om att få hela gruppen, varje enskild individ, att få fram sin innersta drivkraft för att arbeta för det gemensamma målet. Det kräver sin personlighet. Vill man lära sig mer om allt från coaching, teambuilding, retorik till kommunikation och mental träning samt prestationsträning kan coachande ledarskap vara vägen att gå.

Vad är coachande ledarskap för dig?

- För mig handlar det om att det coachande ledarskapet börjar inifrån. Att du i nästa steg ska läsa av situationer och hur du utefter den informationen anpassar ditt ledarskap. Jag vill bidra med verktyg till självrannsakan, till att fatta beslut och hur du hanterar andra människors beteenden baserat på din egen ingång i det du vill åstadkomma, och hur du får hela gruppen att prestera så bra som möjligt.

Min föreläsning är en paketering av en enkel verktygslåda där du kan välja olika verktyg för olika situationer där det passar dig. Där finns verktyg för den enskilda ledaren för att effektivisera vardagen och lära känna sig själv. Man måste känna dig själv innan man kan få andra att lyssna och bry sig om dina råd och mål.

Vem är du att prata om ledarskap? What´s your story?

- Jag har dels haft det tvivelaktiga nöjet att vara chef - något som är något helt annat än att vara ledare, i mina ögon. Jag har varit chef i stora organisationer i många olika kulturer - i Asien till Mellan-Europa, Öststaterna och i Sverige. Det har gett mig perspektiv på hur man hanterar ledarskap i olika kulturer - vilket i sig är ett helt eget ämne.

Jag har gått flera av de traditionella ledarutbildningarna. Från Försvarsmakten till det jag fått med mig inom idrotten och näringslivet. Ju mer jag lär mig desto mindre begriper jag. Därför backar jag nu tillbaka bandet och släpper det ganska fritt.

Jag applicerar, tänker, använder och lever med mitt ledarskap dygnet runt. Det är nu jag utmanar mig själv för bättre prestationer för både mig och mitt team.

Vill du anmäla dig till Magnus föreläsning? Läs mer och anmäl dig här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier