Meny

Fem korta tips för dig som vill använda dig av storytelling när du utbildar och föreläser

I vilka sammanhang använder du dig av storytelling? Vad blir du inspirerad av? Dela med dig av dina tankar!

Magnus Tyrgrim bjuder på fem korta tips till dig som vill använda dig av storytelling när du utbildar och föreläser.

Fem korta tips för dig som vill använda dig av storytelling när du utbildar och föreläser

 

Hur gör man?

1. Din berättelse måste ha relevans och hjälpa dig att uppnå ett högre syfte. Vad är det för kunskap du vill föra över?

2. Vad är det för historia? Ange källor om du vill berätta något någon annan har berättat, eller berätta om din egen erfarenhet om du är källan. Finns det inga källor kan du själv hitta på en sedelärande historia. Källor ger tyngd och trovärdighet!

3. Var klar med hur du berättar din historia och öva. Att vara bra på att berätta en historia är ett ämne i sig - den röda tråden är viktig.

4. Gör inte din historia för lång. Publiken tappar fokus på budskapet då!

5. Berätta inte historier för ofta. Du tröttar ut lyssnarna!

Vad är Storytelling?

- Det beror på vilket sammanhang du sätter det i. Annars kan du tänka ur det i perspektivet att berätta en historia på ett trovärdigt sätt. Helst en historia som berör eller förklarar. Storytelling kan väcka ett engagemang som gör att den som lyssnar eller läser tar till sig något lättare. Det kan också vara något som behövs ibland för att förstå sammanhang eller samband mellan olika saker.

Storytelling kan ge trovärdighet, skapa intresse och vara lärorikt. Det kan användas på att påvisa samband. Det finns många som är bra på storytelling och historier som är bra och illustrativa som med sedelärande anekdoter skapar intresse för sitt syfte.

I vilket sammanhang kan det passa att använda sig av storytelling?

- Alltid. Både i privatlivet och på jobbet. Kanske när du ska lära ut, förklara något eller visa något. Kanske när du vill berätta företagets historia, om en produkt eller hur den kan lösa olika problem.

Hur kan man använda sig av storytelling som utbildare?

- Om du är en duktig historieberättare är det ett utmärkt sätt att förklara något, visa resultat eller effekter av något. En bra historia är full med bra exempel som lämpar sig bra för att förklara hur man kan göra eller vad man kan undvika. Men det måste också förankras i ett högre syfte. Du behöver ha historien klar för dig innan du kan bli bra på att berätta den.

Hur har du arbetat med storytelling under ditt arbetsliv?

- Hela tiden! Mer eller mindre. Både som marknadsförare, ledare och nu som föreläsare. Det är ju innehåll som lockar publik och då gäller det att också ha något att berätta. Har du inget vettigt att berätta kan du klä in det i bra ord och skapa ett sammanhang som gör det lilla du har intressant ändå. Det behövs alltid ett högre syfte som storytellingen ska stödja dig att uppnå.

Vad kan inspirera mig i min storytelling?

- Allt möjligt! Allt från lärare till författare till manusskrivare, teaterpjäser och reklam samt filmer. Präster är ofta bra storytellers. Det finns oerhört många människor där ute att bli inspirerad av. Utgå ifrån vad du själv berörs av och lär dig av deras manér. Alla som på något sätt berättar en historia inspirerar mig.

I vilka sammanhang använder du dig av storytelling? Vad blir du inspirerad av? Dela med dig av dina tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Liknande artiklar

11 vanliga misstag som föreläsare

Tre tips till föreläsaren och utbildaren

 

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier