Meny

Sista delen - Elva vanliga misstag som föreläsare

Det är dags att ta knäcken på de tre vanligaste rädslorna som gör att vi föreläsare faller i tidigare nämnda fällor.

I sju tidigare artiklar har jag gått igenom åtta vanliga misstag som vi föreläsare ibland gör. Du hittar länkar till artiklarna längst ner i detta inlägg. Nu är det dags att presentera de sista tre i serien "Elva vanliga misstag som föreläsare".

Sista delen - Elva vanliga misstag som föreläsare

11 vanliga misstag som föreläsare - nummer nio

Skräcken: Folk sitter där och dömer mig och det jag säger

Sanningen: Människor är självcentrerade

Ett vanligt antagande när man ska hålla en föreläsning eller tala inför andra, är att varje deltagare sitter där och lyssnar på allt man säger och väger varje ord man sagt på sin egen lilla guldvåg.

Det är helt enkelt inte sant. Männsikor är egocentriska och tänker mest på sig själva och det är en del av människans natur. De pillar på sina smartphones, tänker på träningspasset, flyttar saker i sin kalender eller funderar över vad de ska äta till middag.

Bli dock inte nedslagen av detta utan använd det till att ta bort rädslan för att göra fel. Om du tappar bort dig, säger fel eller missar någonting så kan du vara ganska säker på att de flesta inte ens märker det och väldigt få kommer att minnas det efteråt.

11 vanliga misstag som föreläsare - nummer tio

Skräcken: Jag måste vara helt perfekt idag

Sanningen: Ingen är perfekt. Släpp det där!

Kom ihåg att människor älskar saker som inte är perfekta. Sina hus, sina bilar, sina fruar, sina män och sina barn. Det mesta här i världen är under byggnation, under utveckling och blir aldrig färdigställt eller helt perfekt. Det gäller dig också!

11 vanliga misstag som föreläsare - nummer elva

Skräcken: Jag kommer få andnöd och tappa bort mig

Sanningen: Jaha, du kan ju alltid memorera dina stödord och block.

Som jag nämnt tidigare borde du göra dig oberoende av tekniken, memorera de viktigaste delarna som till exempel inledningen och de viktigaste blocken, samt skriva ner stödord i ett fysiskt dokument.

Sen kan du alltid, om du blir nervös, fästa blicken mot väggen bakom publiken, då ser det ut som du tittar på dem utan att det märks att du undviker att se någon enstaka individ i ögonen.

Det är ofta i början man tappar bort sig och ofta beror det på att man för tidigt tar ögonkontakt med enstaka personer i publiken. Jag vill dock påminna om att det är viktigt att försöka ta den ögonkontakten senare om du känner dig tryggare vartefter. För ju tidigare i en föreläsning du kan ta ögonkontakt med publiken desto bättre. Varje deltagare vill känna sig sedd och närvarande, så ju mer desto bättre. Men om det är så att det får dig helt ur balans, gå tillbaka med blicken till den bakre väggen, det är ditt näst bästa alternativ jämfört med en fläck på golvet framför dig, din presentation bakom dig - eller nödutgången.

Du kan läsa mer om nervositet här.

Hur tänker du? Kommentera gärna!

Liknande artiklar

Del 1 - Vad kan du göra om du glömmer bort vad du ska säga?

Del 2 - Vad kan du göra om du pratar för fort?

Del 3 - Hur arbetar du med rösten?

Del 4 - Avsluta inte dina meningar för tidigt och fyll inte meningarna med öh, eh och va

Del 5 - Stämmer ditt kroppsspråk överens med det du säger?

Del 6 - Hur arbetar du med storytelling?

Del 7 - Hur använder du dig av empati?

 

Magnus Tyrgrim

Magnus Tyrgrim

magnus.tyrgrim@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier