Meny

Hur kan du använda dig av humor när du föreläser? Janne Westerlund vet!

Nu är det dags för del två och Janne ska bl.a. avslöja sina bästa skämtkort.

Förra veckan publicerade vi del ett i vår intervju med Stand Up-komikern Janne Westerlund, som gav oss tips kring hur vi kan använda oss av humor när vi föreläser och utbildar.

Hur kan du använda dig av humor när du föreläser? Janne Westerlund vet!

Foto: Linnea Frank

Del 1 av intervjun hittar du här.

Janne Westerlund - Snabbfakta

Janne har arbetat tillsammans med Eddie Izzard, Pablo Francisco och Charlie Murphy. Janne Westerlund beskriver sig själv som en 40 +++ Stand Up-komiker som försörjt sig på humor sen 1992. Han har turnérat i Sverige, Finland, Norge, England och USA. Janne har också arbetat med både radio som TV men också som en s.k. “Ring Announcer” i Europas största MMA-gala med över 100 miljoner tittare.

Hur räddar man ett dåligt skämt?

Vi avslutade första delen med att diskutera hur du kan rädda ett dåligt skämt. Janne fortsätter:

- Är det ett dåligt skämt så är det ett dåligt skämt. Det är bara att gå vidare. Du måste helt enkelt träna. Lära dig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Humor är alltid subjektivt - någon skrattar så de smäller av, någon annan tycker ditt skämt är jättetråkigt.

Finns det humor som passar alla eller är det publiken som avgör?

- Det är alltid publiken som avgör och jag brukar självklart anpassa mig. Kör jag Stand Up på klubben anpassar jag inte ett skit, då kör jag min grej. Där är det mina åsikter, tankar och idéer.

I veckan stod jag exempelvis framför 170 gubbar och 30 kvinnor och valde att prata om förhållanden ur mannens synvinkel. Jag fick med mig alla män i lokalen. Hade det varit 50/50 hade jag berättat ur både kvinnans och mannens synvinkel. Hade jag pratat för ungdomar hade jag kanske berättat om när jag var hiphopare på 80-talet. Hade jag pratat för äldre hade jag kanske tagit upp bristen på min frisyr.

Finns det humor som passar alla?

- Skämta om det som andra kan relatera till!

Hur lär man sig att komma ihåg sina skämt, dra de gång på gång och få det att se ut som att man precis kom på de?

- Det är det som är tricket med mitt jobb! Det ska alltid låta som om jag säger det för första gången, varje gång.

Om du ofta håller samma föredrag vet du ju att du kan ditt ämne. Du lär dig också efter ett tag var det passar att göra övergångar och hur du fångar publiken med vad. Du måste helt enkelt pröva och testa dig fram. Till slut lär du dig.

För mig som komiker kan exempelvis felsägningar bli jätteroligt! Jag har ett exempel med min vän Jakob, som jag jobbar mycket med. Jakob kör en grej där han berättar om när han åkte fast i tullen och ska försöka prata engelska. Han pratar dålig engelska och säger “I don’t have any drugs. But if i had haft...” istället för “had had” och är publiken i rätt stämning kan han fortsätta mjölka sin felsägning hur länge som helst. Du behöver rätt ut sagt ha fingertoppkänsla och prova dig fram.

Hur kan man hantera nervositet?

- Nervositet är bra, då är du mer skärpt!

Det finns en undersökning jag läste för ett tag sedan där folk svarar på frågan “vad är det värsta en människa kan råka ut för” och det första alla svarade var “att tala inför folk”. Dö kom på andra plats. Det är ju helt sjukt!

Det hela handlar egentligen om att man är utanför sin “comfort zone”. Du behöver veta vad du ska säga, hur du ska säga det och du ska ha repeterat det hemma framför spegeln. Det går att öva in, för andra kommer det mer naturligt. Du ska ta över scenen oavsett storlek på den, ta plats och visa upp dig själv.

Nervositeten släpper också med tiden och erfarenheter men självklart finns det tips och råd. Allt faller oftast tillbaka på hur du har förberett dig och hur trygg du är i dina anteckningar och om du har övat. Tänk på att de flesta ändå är rätt självcentrerade.

Vad är dina säkra skämtkort?

- Jag lurar in dig i min värld genom att prata om mina egna tillkortakommanden. Jag använder mig av ganska enkla saker, som att skämta om min frisyr. Ett tips kan vara att hålla dig till trygga och lugna ämnen. Undvik politiska åsikter, grova ord och påhopp. Utgå gärna från dig själv.

Har du några grundläggande tips för att skapa en viss stämning?

- Allt från belysning till musik skapar stämning. Välj musik efter vilken stämning du vill åstadkomma. Men kom ihåg att när du går upp på scenen är det bara du själv. Det är du som dikterar villkoren och bestämmer hur det ska bli. Se till att du är förberedd, att du har övat och att du har dina anteckningar. Inom Stand Up ska du inte ha anteckningar enligt normen, men var inte rädd för det om du gör ditt första föredrag.

Är humor något man kan lära sig?

- Man föds nog med någon form av komisk talang, tror jag. Alla kan nog ändå lära sig att bli roligare. Hur rolig man blir kan jag nog inte svara på. Vi har exempelvis jobbat med våra utbildningar inom Stand Up Star där vi plockat ut tio personer, 5 killar och 5 tjejer, som vi utbildat i 10 veckor. Hårdträning och läxor är det som gäller! 90 % av de komiker som är heta just nu har gått Stand Up Star via Stockholm Comedy Club.

Finns det något särskilt du skulle vilja vidareutbilda dig i?

- Jag är alltid öppen för nya grejer, nya förslag och tankar. Det jag vill göra nu är att lära mig finska ordentligt igen, jobba på den finska marknaden samt skådespela lite.

Vad är dina bästa tips och råd? Kommentera gärna!

Del 1 hittar du här.

Om du vill se Janne eller hans kollegor köra Stand Up kan du göra det på onsdagar på Stockholm Comedy Club.

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier