Meny

Elva tips till dig som ska föreläsa eller hålla tal och är nervös

Vad är dina bästa tips och råd?

Några av våra fantastiska nuvarande och tidigare konsulter delar med sig av deras tankar kring att föreläsa.

Elva tips till dig som ska föreläsa eller hålla tal och är nervös

Här är deras tips för dig som känner dig nervös inför ditt framträdande.

Charlotte Kendel: - Tänk på att du vet mer än dina studerande och orsaken till att du är där är att du är den som sitter med kompetensen och erfarenheten. Vi är också bara människor. Även solen har sina fläckar!

Lotten Odh: - Att förbereda sig så att föreläsningarna sitter ordentligt. Att lära sig lite om hur man föreläser exempelvis retorik så att man kan ha en mall att hålla sig till och vara trygg med.

Susanne Bryhn: - Nästan alla blir nervösa. Träning, träning och åter träning är lösningen. Ju mer träning och erfarenhet desto mindre nervös. Ett tips är att träna in dig ordentligt på de första fem minuterna genom att gå ut och gå och prata högt. Känns det pinsamt sätt hörlurar i öronen så tror förbipasserande att du pratat i telefonen. Använd dig av positiva affirmationer och ge dig själv pepp över att det kommer att gå bra.

Träna mentalt genom att se dig själv stå framför gruppen och att du ser dig själv som avslappnad, fokuserad och engagerad. Att gruppen du ser framför dig ser intresserad ut. Bli inte slav under tekniken, använd dig inte av för mycket bilder för det blir extra nervöst om dessa plötsligt inte skulle funka. Vet du inte vad du ska göra med händerna? Tryck tumme mot långfinger hårt så får du lite extra energi.

Vad är dina bästa tips för att hantera nervositet? Kommentera gärna! 

Liknande artiklar

Hur utför jag en lyckad föreläsning?

Hur hanterar du stress och förbereder dig inför en föreläsning?

Tips och råd till dig som är nervös inför din föreläsning

Tips på avspänningsövningar till dig som ska föreläsa

 

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier