Meny

16 tips till dig som håller föredrag

Några av våra fantastiska nuvarande och tidigare konsulter delar med sig av deras tankar kring att föreläsa och här är deras tips.

Förberedelser, öppenhet och att våga skapa diskussioner är tre säkra kort som sammanfattar tipsen från våra föreläsare till andra föreläsare.

16 tips till dig som håller föredrag

Uppmana till dialog & blanda material

Charlotte Kendel - "Var dig själv. Uppmana till öppen och rak dialog och var inte rädd för att bjuda på dig själv. Hur utför du dina föreläsningar? Blandar du material och olika tillvägagångssätt? Personligen tror jag på att blanda teori och praktik. För mig är det också viktigt att det ska vara kul att lära sig nya saker".

Lotten Odh - "Jag står mycket framför studenterna, föreläser och försöker få igång diskussioner och frågor i gruppen för att skapa dynamik och få oss alla tänka ett steg längre. Jag skriver ledande rubriker på tavlan och letar fram exempel på YouTube som jag visar och som vi sedan kan diskutera".

Stäm av förväntningar hos publiken

Susanne Bryhn - "Se till att vara påläst och framförallt engagerad i ditt ämne, kom med nyheter och visa att du har koll. Ge gärna exempel som självklart är kopplade till den branschen som deltagarna kommer från. Bjud på dig själv. Du behöver inte vara så perfekt. Berätta om när du gjort bort dig eller när du själv har varit nervös eller hanterat något på ett mindre bra sätt och hur du gjort för att rätta upp det. Stäm alltid av förväntningarna innan i början av varje lektion och kurs. Gå inte strikt efter din planering om du upplever att de är i behov av något annat.

Jag blandar teori och praktik med reflektioner och diskussioner två och två eller i grupp. Jag har mängder av övningar men jag har också ämnen som lämpar sig bra för detta. Jag trycker mycket på deras ansvar att vara närvarande och att de ska delge sina erfarenheter och delta i övningar och diskussioner.

Har som mantra att kommunikation = Hårdvara, hur snygga bokslut, processer, regler, rutiner o.s.v vi än har så står vi oss ganska slätt om vi inte klarar av att få andra att bli påverkade av oss, informera, delegera o.s.v, därav att kommunikation = Hårdvara".

Utbilda är ledarskap

Ulf Bengtsson - "Att vara lärare handlar om ledarskap. Du ska få med dig klassen, få deras uppmärksamhet, leda dem i sin utbildning och sitt lärande. Därför är det viktigt att du får deras uppmärksamhet. Var rolig! Våga diskutera med dem! Bjud på dig själv! Släng ut en fråga, peka på någon och begär in svar. Om personen inte vill svara, ingen biggie. Ta någon annan.

Var aldrig elak. Visa att du kan intressanta saker som får dig att framstå lite nördig men kunnig. Själv brukar jag se till att jag får tillfälle att lista upp amerikanska presidenter sedan Roosevelt. Vem var president i USA på femtiotalet? När var Watergateskandalen? Oftast har de ingen som helst aning och att lista upp de amerikanska presidenterna sedan 1933 kan vara en ganska kul övning”.

Situationsanpassa din föreläsning och förbered dig väl

Eva Burman - "Vad dig själv och trygg i ditt eget sätt att föreläsa, och var inte rädd för att be om hjälp! Situationsanpassa varje tillfälle och möt gruppen där och då".

Ivar Cahling - "Var noggrann i förberedelserna och involvera de studerande genom ett aktivt lärande med exempel och diskussionsuppgifter".

Åsa Plesner - "Först vem, sedan vad brukar jag tänka. Jag försöker inte lära ut någonting förrän jag har fått en känsla av hur gruppen fungerar och vilka personligheter jag har framför mig. Det tar inte så lång tid, men att ha det som fokus gör att jag inte rusar in i fel typ av upplägg".

Vad är dina bästa tips till andra föreläsare? Kommentera gärna!

Liknande inlägg

Elva tips till dig som ska föreläsa eller hålla tal och är nervös

Hur kan du använda dig av humor när du föreläser - Janne Westerlund har tipsen!

 

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier