Meny

Elva vanliga misstag som föreläsare - Del 1

“Hjälp! Hur ska jag ta mig ur det här nu då?” Vi har tipsen!

Det är mänskligt att fela och glöm inte att ingen är perfekt. Vi ska ta upp elva vanliga misstag du kan göra som föreläsare och hur du kan undvika dessa.

Elva vanliga misstag som föreläsare - Del 1

Del 1. Du glömmer bort vad du ska säga

Risken att bli stående utan att veta vad man ska säga är en av de vanligaste stressfaktorerna för den som ska föreläsa eller tala inför grupp. Ofta handlar det om att man förbereder sig för detaljerat. Man glömmer bort att förbereda de grova dragen i anförandet, andemeningen och det man egentligen vill ha sagt.

Programledare, börsföretagschefer och politiker råkar ofta ut för detta och tappar helt bort sig när telepromten släcks. Nätet är fullt av sköna (eller obehagliga) klipp med folk som tappar fotfästet helt. Se exempelvis filmregissören Michael Bay under Samsungs presentation på CES 2014.

Vad ska du göra för att undvika att glömma bort vad du ska säga?

Förbered ditt anförande i grova block som du sedan kokar ner till stödord. På så sätt har du en övergripande bild av vad du vill säga och med hjälp av stödorden tappar du inte bort dig.

Ha stödorden på cue cards eller ett fysiskt dokument. Till och med skrivet med tuschpenna i handflatan kan fungera. Varför? Jo, för då är du aldrig beroende av någonting tekniskt, som ju garanterat kommer att strejka just när du behöver använda det.

Jag brukar ofta säga att jag förbereder alla mina föreläsningar så att jag kan göra de helt utan stöd från någonting, kanske i en kortare form. Då kan jag ändå få fram det jag vill förmedla. Även om det bara skulle bli en enda mening med tio ord kvar.

Givetvis ska du arbeta med detaljerna men inte i sådan utsträckning att du glömmer budskapet. Minns du budskapet, huvudblocken och stödorden så kommer du ihåg detaljerna. Men att försöka göra tvärtom, minnas detaljerna som stöd för budskapet är betydligt svårare.

Så förbered dig som om du skulle stå på taket på en Jeep på Afrikas savann och tala. Då är du rätt förberedd!

Nästa gång går vi igenom del 2 - du pratar för fort!

Vad är dina bästa råd? Kommentera gärna!

 

 

Magnus Tyrgrim

Magnus Tyrgrim

magnus.tyrgrim@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier