Meny

Tips & råd till dig som är nervös inför din föreläsning

Lär dig att hantera stress

Under temat “utbildning för utbildare” startade vi förra veckan en serie av artiklar med tips och råd för dig som föreläser för eller utbildar vuxna.

Tips & råd till dig som är nervös inför din föreläsning

Vi ska gå igenom hela flödet från förberedelser till avslut. I kronologisk ordning har vi startat serien med att berätta hur du kan hantera nervositet genom psykiska förberedelser.

Som utlovat förra gången ska vi denna gång under del två gå igenom olika punkter som kan stödja dig i att lära dig hantera din stress inför det tal eller den föreläsning du ska hålla. 

Vad är förväntningarna på dig som föreläsare?

Vad skrivs, sägs och säljs in inför ditt framträdande? Publikens förväntningar styrs av vad som kommunicerats innan. Om ditt framträdande är insålt med orden ”kom och lyssna på världens roligaste föreläsare” blir förväntningarna helt andra än om det var insålt som ”Välkommen att lära dig hur Magnus Tyrgrim arbetar med ledarskap”.

Rätt förväntningar är nyckeln till en lyckad föreläsning

Ha kontroll på ditt utbildningsmaterial och ditt marknadsföringsmaterial. Det är inte bara din PowerPoint som är viktig utan även marknadsföringsmaterial, webbtexter, broschyrer eller affischer.

Vad det än är så hjälper det att vara säker på att inte någon annan skriver eller säger saker om dig eller ditt framträdande som skapar felaktiga förväntningar. Nyckeln till en lyckad föreläsning är rätt förväntningar. Förväntningar ska inte vara fel, för höga eller för låga.

Kommer din föreläsning verkligen att gå åt helvete?

Många som är nervösa inför en föreläsning visualiserar sin föreläsning i en negativ bemärkelse. Visualisera rätt. Sätt bilder på en lyckad prestation. Det gör jag alltid, både innan och efter. Att drömma fram sin prestation, eller visualisera, är en vanlig teknik inom elitidrotten och den fungerar för alla andra också. 

Visualisera en lyckad föreläsning

Nu inför jul tänker du kanske på vilka som ska komma, vad ni ska äta, vad ni ska göra och hur det ska kännas. Det är en form av visualisering som hjälper dig att uppleva en situation i förväg (eller efterhand) som också stödjer dig när situationen väl inträffar. 

Om du visualiserar en fridfull jul med doftande gran och avslappnad atmosfär kommer du med största sannolikhet att hantera julen på det sättet. Du kommer att hantera eventuella bakslag som griniga ungar, försenade släktingar och bränd skinka med ro och inställningen ”att det är ju ändå jul och nu ska vi ha det mysigt”.

Om du går in i samma situation med tanken att det blir en skräckfylld jul med stress, brinnande mat och sena ankomster kommer julen bli ett helvete när något väl går fel.

Använd alla dina sinnen som syn, hörsel, doft och muskler för att visualisera hur du genomför ditt framträdande exakt så som du vill att det ska bli. Det ökar chansen att det faktiskt blir så. Efteråt visualiserar du igen. Om det gått så bra som du hoppats; genomlev det igen och igen i din fantasi för då blir det ännu lättare att plocka fram den bilden nästa gång. 

Din visualisering bygger på din bank av rutin och erfarenhet. Om det inte går som du tänkt; ta de delar som havererade och ersätt dem med den lösning du tror skulle fungera nästa gång och veva filmen i ditt inre igen med dessa bilder. Veva inte om det som inte fungerat. Analysera först och gör något annat nästa gång.

Vem ska du föreläsa för?

Ta reda på så mycket du kan om din publik. Varför lyssnar de på dig? För att du är känd? Specialist? Underhållande? För att de vill lära sig något? För att de vill bli inspirerade?

Kom ihåg att din publik lyssnar på dig av en anledning. Fokusera på det och håll dig till det. Oftast lyssnar de för att du vet något eller har något att berätta som intresserar dem. Du behöver inte underhålla dem om de kommer för att de vill lära sig något du kan. Vila hela ditt upplägg på det och slipp onödig grundspänning. Prata om det de förväntar sig och blanda in överraskningar.

Praktiska förberedelser - Vad ska du använda för teknik och var ska du föreläsa?

Ta reda på så mycket du kan om tekniken du ska använda, hur miljön ser ut och var du ska vara. Det är onödigt att oroa sig för sin PowerPoint eller att inte hitta lokalerna. Hur ser du ut? Välj kläder du trivs i och som fungerar för dig och ditt framträdande

Teknik och miljö är ofta helt onödiga faktorer som påverkar din grundspänning. Personligen förbereder jag mig så att jag kan göra hela mitt upplägg var som helst och helt utan teknik eller hjälpmedel. Detta gör att jag utraderat oron för att tekniken inte ska fungera eller att den ska sluta fungera mitt under föreläsningen vilket händer oftare än du tror.

Satsa på att få en stark start på din föreläsning

En bra inledning på ditt framförande kan hjälpa dig att lyckas med helheten. Att komma igång bra, vinna publiken och skaka av sig den värsta oron är därför ett av de bästa sätten att lyckas med sin föreläsning. Exakt hur du gör det beror mycket på dig och vem du är, men ska du förbereda någon del noga så är det denna del. 

Inled med det du verkligen vet och kan, tillexempel vad du heter, vem du är, vad föreläsningen ska handla om, vilka målsättningar du har med den och praktiska ramar för den. Praktiska ramar kan handla om hur lång föreläsningen är, om det blir några pauser, om det bjuds på någonting att äta eller dricka och var nödutgångarna finns. Den typen av inledning lugnar ner dig och åhörarna också. Den ger ett intryck av att du är strukturerad, har koll på läget och är samtidigt väldigt enkel för dig att förbereda. 

Om du vill kan du sedan följa detta med en övning för åhörarna som låter dem presentera sig för varandra, eller vad du nu tycker är lämpligt, då får du ytterligare tid att känna av situationen, bekämpa eventuell stress eller fixa det sista med tekniken (som alltid strular). Om allt fungerar och du inte är stressad kan du delta lite mer aktivt i övningen och då får du ännu mer kontroll på situationen. Tänk på att om du väljer en övning så här tidigt i föreläsningen måste den vara enkel och inte kräva din ledning för då kan det slå tillbaka riktigt illa om du själv är i “flykt-läge.” 

Sammanfattning av tips och råd till dig som är nervös inför din föreläsning

  • Kartlägg miljön och är extra trevlig mot alla som arbetar i anläggningen. Om du är på en konferens- hotell- arena-anläggning betalar det sig i längden. Ibland är de till och med och lyssnar på dig och gillar de dig så har du redan några positivt inställda personer i publiken
  • Var på plats i god tid för och förbered dig och kontrollera att all teknik fungerar
  • Förbered dig så att du kan göra hela din föreläsning utan teknik
  • Kartlägg din resväg, provåk om du har tid och ta extra tid i beaktande ifall något skulle hända
  • Välj kläder som du trivs i och som fungerar för dig och ditt framträdande
  • Visualisera ditt framträdande långt innan
  • Håll dig undan publiken in i det längsta
  • Gör olika avspänningsövningar både hemma, på vägen dit samt alldeles innan du går ut på scenen
  • Skriv en lista med de saker som stressar dig och stryk dem en efter en från pappret vartefter

I nästa artikel i denna serie ska jag berätta om mitt arbete och min erfarenhet med elitidrottare i olika sporter, och hur de hanterade stress och olika avspänningsövningar. Har du tips och råd att hantera stress? Kommentera nedan eller hör av dig!

Lycka till - du kan!

Fler artiklar om att föreläsa

Hur utför jag en lyckad föreläsning?

Del 1 - Hur hanterar du stress och förbereder dig inför en föreläsning? 

Vem är Magnus Tyrgrim?

Magnus Tyrgrim har arbetat som proffessionell föreläsare inom teambuilding, ledarskap, ledarutveckling, sports management och mängder av andra områden i tio år. Han har bland mycket annat varit anlitad av bland annat Riksidrottsförbundet, Allsvenska fotbollsklubbar, börsnoterade företag och Bosön.

I sitt arbete har han träffat på och lärt sig massor av landslagskidåkare, världsmästare i kampsport, rullstolstennisspelare, hörselskadade elitidrottare, höjdhoppare, amerkanska fotbollsspelare och svenska mästarlag i fotboll. Han har varit med på långa träningsläger med utövarna i hela världen och sett dem förbereda sig mentalt inför kommande säsonger.

Detta givande och tagande av kunskap som skett under åren har Magnus systematiskt utvecklat och anpassat för att också fungera som hjälp i sitt eget sätt att arbeta som föreläsare. Nu delar han med sig av några av dessa kunskaper. Magnus har varit nominerad till såväl Årets Ledare som Årets Ledarutvecklare av tidningen Chef (2009).

 

Magnus Tyrgrim

Magnus Tyrgrim

magnus.tyrgrim@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier