Meny

Entreprenören är den viktigaste vi har i samhället. Vem vill du lyfta?

“Med varje företag som drivs händer det något under tiden som driver mänskligheten och samhället framåt. Därför är det viktigt med entreprenörer”.

Entreprenören är den viktigaste vi har i samhället. Vem vill du lyfta?

I dessa Gaselltider vill vi lyfta entreprenörer som på olika sätt bidrar till samhället. Vem vill du lyfta? Tipsa oss om olika entreprenörer som kanske vill bjuda på sin story och sin kunskap.

Under Gasellgalan i Stockholm under måndagen var det många av pristagarna som kände likadant inför entreprenörsskap.

"Följ era drömmar!"

"Tro på er själva och era idéer!"

Som ett led i att vi själva blivit utnämnda till ett Gasellföretag vill vi börja med att lyfta grundaren Magnus Tyrgrim. Magnus startade Ackebrink för snart tio år sedan för att kunna förverkliga sina idéer. Han ville arbeta som idrottslärare men eftersom han var civilekonom och idrottare och inte hade en lärarutbildning fick han inte jobbet. Då valde Magnus att starta eget för att utbilda och coacha vuxna inom idrott. 

“De flesta var grymt negativt inställda på min plan och sa: Varför gör du så där? Tänk om det går åt helvete? Jag kan inte komma på någon som var förstående och stöttade mig i starten förutom min fru Jeanette (numera VD, Ackebrink) och mina föräldrar som också drivit eget. Idag arbetar jag med det jag vill. Jag har roligt på jobbet, har jättefina arbetskamrater som tror på mig och sig själva och det räcker så”.

Jeanette Tyrgrim, VD för Ackebrink, valde att börja arbeta tillsammans med Magnus för fyra år sedan. “Han brann verkligen för sina idéer och om han ville förverkliga sina idéer tyckte jag att han skulle göra det. Magnus måste få lufta sina idéer, även om vissa är lite galna, men det kanske är det som gör entreprenören till den hon är. En skicklig entreprenör vågar och vet vilka idéer hon bör satsa på. Min första tanke var att Magnus borde sälja sina idéer för han är så bra på idéer”.

Varför är det viktigt med entreprenörer, Magnus?

Entreprenören är kanske det viktigaste vi har i vårt samhälle. Det är entreprenörerna som kommer med nya idéer, nya sätt att göra saker, löser problem, hanterar situationer och teknologiska förändringar eller skiften på en marknad. Det är entreprenörerna som kommer på nya sätt att leda, driva företag eller umgås med människor man arbetar med tillsammans. Vissa företag blir stora, andra kanske faller, men under tiden händer det något som driver mänskligheten och samhället framåt.

Entreprenören bidrar med att lösa problem som andra inte har tid, lust och förmåga att göra själv. De riktigt bra idéerna uppstår tillsammans med andra på gräsrotsnivå och det ska vi ta tillvara på.

Entreprenörerna bidrar också med många roliga arbetsplatser eftersom de verkligen brinner för det de gör. De bidrar med jobb till andra som kanske inte vill eller är entreprenörer men ger andra chansen att arbeta i en speciell miljö.

Vad vill du säga till andra som funderar på att bli entreprenör?

Du måste inte vara en entreprenör och jag tror inte att det är ett självändamål heller för sakens skull. Det är riktigt jobbigt att vara entreprenör. För det första måste du tycka om det du gör och du måste tycka det är roligt. Det är riktigt hårt att vara entreprenör inom ett område du inte tycker om. Gör det du tycker om, bli bättre på det och lär dig att leva på det. Förutom din specialistkompetens behöver du lära dig en mängd saker som exempelvis arbetsrätt och skatterätt och alla kanske inte kan, vill eller orkar det.

Sitt inte och vänta på en bra idé heller utan leta efter en bra affär och sätt igång. Idéerna kommer av sig själv. Att starta företag och komma igång är inte så svårt som vissa säger. Det är bara att du fyller i ett formulär på webben, betalar en slant och så är du igång som enskild näringsidkare. Det är inte så svårt som ryktet säger. Det svåra är att göra bra affärer.

Vad är det roligaste med att vara entreprenör?

Hela vägen från första beslutet att börja till att idag ha kollegor som tycker det är roligt att göra samma sak och bidra med nya idéer. Vi är fortfarande bara i början av vår resa och det kommer hela tiden nya saker som antagligen också kommer vara kul.

Vad är det svåraste med att vara entreprenör?

Livet blir inte bättre av att du klagar. Jag vill jämföra mitt svar på denna fråga med att ha barn. Jag vill inte få andra att tappa lusten och gå runt och säga till andra som funderar på att skaffa barn att det är djävligt jobbigt och att du aldrig får sova. Det är jätteroligt att ha barn! Det blir också roligare och roligare ju större barnen blir. Det är samma sak med ett företag.

Du måste orka leva med din idé dygnet runt och hur du ska förvalta den. Du är beroende av din egen idé och det är inte som att du kan smälla igen dörren och skrika “jag slutar”. Det är klart att allt inte är roligt, exempelvis administration, skatter och lagar. Men livet blir inte bättre av att du klagar.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

Alla dessa människor som valt att arbeta tillsammans med mig. Både de som jobbat med mig tidigare och de som jobbar med mig idag och alla kunder förstås.

Vad vill du säga till ditt tidigare yngre jag?

Utbildning är bra och kommer att ta dig långt. Strunta i vad alla andra tycker. Skit i alla negativa människor som gnäller. Skit i karriären för du är alldeles för smart för det. Gå din egen väg och efter ditt eget huvud så kommer du att nå dit DU vill.

Gift dig i tid om du hittar någon du älskar. Skaffa barn tidigt om du kan och starta eget direkt. Skit i att förverkliga dig själv - det är helt värdelöst. Det tar bara massor tid och gör dig självcentrerad. Förverkligandet kommer av sig själv med tiden.

Detta är mitt råd till alla som står i en vägvalsituation: Sätt igång i tid och gör det ni tycker är roligt och drömmer om.

Vad tror du att Magnus 60 år säger till Magnus 46 år gammal?

Ingen aning. Jag har ingen utträdesplan utan vill göra det här så länge jag kan och tycker att det är kul. Jag tror inte att jag slutar jobba runt 60 i alla fall. Så länge alla här kan jobba för sin egen lön och sitt uppehälle är de välkomna. Jag hoppas att vi blir lite större än vad vi är idag, kanske har fler produkter och ser annorlunda ut på någon gren. Jag hoppas att de människor som jobbar här idag väljer att fortsätta jobba här på något sätt.

Eller så skriker jag “Fan! Jag skulle ha sålt skiten mycket tidigare och spelat golf istället”, jag har ju aldrig spelat golf. Vad vet jag. Jag gillar att livet är oförutsägbart.

Känner du en entreprenör? Är det någon du vill lyfta eller hylla? Kommentera och hör av dig till oss!

 

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier