Meny

Ackebrink utnämnd till ett gasellföretag 2013

"Alla vi som jobbar tillsammans är en stor och viktig del av detta - utan dem hade vi inte varit där vi är idag".

Vi är fantastiskt stolta över alla kollegor som tycker att det är kul att jobba med det vi gör och vi vill tacka alla våra kunder, nya som återkommande för fortsatt förtroende - Jeanette Tyrgrim, ägare & VD.

Ackebrink utnämnd till ett gasellföretag 2013

Magnus Tyrgrim & Jeanette Tyrgrim.

I slutet av september jublades det på Ackebrink. Ett brev från Dagens Industri damp ner i brevlådan:

“Bästa gasellföretagare! Stort grattis! - Ditt företag är ett Gasellföretag - ett av de snabbast växande företagen i Sverige”.

Enligt Dagens Industri måste ett företag fylla ett antal tuffa kriterier för att bli ett Gasellföretag. Jeanette och Magnus Tyrgrim, ägare av Ackebrink, är stolta och vill tacka både sina medarbetare och sina kunder.

“Vi har snart verkat i tio år och detta är verkligen en milstolpe under vår resa. Jag är jätteglad!” - Magnus Tyrgrim, grundare & ägare.

Ackebrink är ett Gasellföretag. Hur känns det?

Jeanette - Det är ett jättefint kvitto på vårt arbete eftersom det framförallt innebär en organisk tillväxt och att vi klarat av att växa med alla de utmaningar som krävs av ett Gasellföretag.

Varför blev just Ackebrink ett Gasellföretag?

Magnus - Jag tror att det var en amerikansk forskare som gjorde en undersökning kring vad det är som gör att vissa företag klarar av att bli ett så kallat Gasellföretag. Jag plockade fram dessa prövostenar ganska tidigt när jag valde att starta Ackebrink och tänkte att de där målen är ganska bra om jag ska nå tillväxt under stabilitet. Men som företag måste vi självklart ha efterfrågade och bra produkter tillsammans med goda medarbetare för att lyckas överhuvudtaget.

Det har aldrig varit ett självändamål att bli ett Gasellföretag men vi har från början styrt verksamheten utefter att vi ska nå en viss nivå inom en viss tid för att sedan stabilisera och växa i lagom takt. Rent företagsekonomiskt har vi alltid satsat på att växa av egen kraft. Det är i år exakt fem år sen vi beslöt att växa baserat på den affärsmodell jag arbetade och prövade fram de första fyra åren, så det har varit en hektisk tid de här senaste åren.

Jeanette - Som företag och grupp måste du också ha en ambition av att  tycka att det är kul när det växer för att du också får fler och nya saker att göra. I ett mindre företag finns det ofta ingen tydlig karriärväg utan du växer med uppgiften och när företaget väljer att addera nya produkter eller kanske etablera sig på fler regioner. Det krävs tålamod och kollegor som är med på resan.

Magnus - Många enmansföretagare är nöjda när de kan leva på det de gör medan andra har ett sinnelag som gör att det kanske finns en ambition av att sysselsätta fler personer. Precis som jag inbillar mig att en lantbrukare gillar att så grejer och se de växa, tycker jag att det är roligt att se mina medarbetare och företaget växa.

Vad är nästa steg för Ackebrink?

Jeanette - Vi fortsätter att konsolidera verksamheten, medarbetare och våra idéer. Vårt mål nu är att fortsätta växa sunt och få våra idéer att fungera nu under en femårsperiod. Självklart önskar vi öka lönsamheten också och att vi tillsammans tar oss framåt.

Vilka råd vill ni ge till andra som vill starta eget?

Jeanette - Första rådet är att våga. Omge dig av människor som peppar dig. Och gör dina räkneövningar! Vid motiga tider bör du också komma ihåg att lyfta blicken, se bakåt och komma ihåg hur långt du har kommit. I det stora hela är problemen bara detaljer och pucklar. När jag ser tillbaka på dessa tio år från när Magnus grundade företaget hisnar jag över vad vi åstadkommit. Det driver mig framåt för då inser jag hur mycket kraft det finns kvar att ge.

Magnus - Visionen är min drivkraft hela tiden. Sen drivs jag personligen av rätt mycket aggression och vrede. När jag blir förbannad då drar jag igång och sluggar. Det är en bra motpol till min positiva grundinställning som jag har som bas för allt jag gör, ibland måste man helt enkelt slugga lite för att komma vidare och skapa utrymme för det positiva. Allt brukar alltid lösa sig!

Nästa höst har Ackebrink funnits i tio år. Hur känns det när ni blickar tillbaka?

Jeanette - Det här året är egentligen det första året som vi konsoliderat vart vi är på väg och vad vi ska satsa på. Det är alltid en tuff balansgång när man som vi har många idéer men vi måste också våga erkänna när något inte fungerar och våga plocka bort det även om det kan kännas som en personlig förlust.

Magnus - Det är första gången vi har haft möjlighet att välja spår, ta bort produkter och lägga till produkter. Bara det att ha överlevt i 10 år gör oss unika. Det är få som lever så länge när man hela tiden prövar nya saker och vågar ta risker, samtidigt är det för oss just viljan att ständigt utvecklas som utgör den kollektiva tryggheten och som gör arbetet stimulerande för hela gruppen.

Utöver Gasellföretag har Ackebrink samtidigt fått utmärkelsen Soliditet AA och Kreditvärdig. Vad innebär det?

MagnusSoliditet AA delas ut av Soliditet/Bisnode AB och är det högsta kreditbetyget och ekonomiska rating du kan få innan företaget fyller 10 år. Den handlar egentligen om företagets allmänna ekonomi och hur den står till jämfört med andra företag i samma bransch. Som Soliditet AA tillhör vi topp 20 % av de företag i vår bransch som det går bra för i Sverige just nu.

Jeanette Kreditvärdig delas ut av UC och behandlar hur stor ekonomisk styrka vi har som företag. Det förtäljer hur stabilt vi är som företag.

Magnus - Det handlar ju heller inte om att göra ett bra år utan det handlar om att göra flera år på raken som är bra nog. Rätt tillväxt, lönsamhet över tid och att vi gör detta tillsammans med andra. Det här är vårt första år som Gasell och vi får se om det blir fler gånger men i princip borde det vara möjligt att lyckas igen. Det vore läckert! 

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier