Meny

Hur utför jag en lyckad föreläsning?

Många blir skräckslagna inför faktumet att stå och tala inför andra människor. “Var är jag? Vad gör jag här? Varför? Var är dörren?!”

För att dra en referens inom idrottens värld sägs det att du ska träna i minst 10 000 timmar för att nå elitnivå. Det innebär 1000 timmar träning per år under tio år.

Hur utför jag en lyckad föreläsning?

Magnus Tyrgrim, marknadsförare och strateg, har faktiskt föreläst i tio år och har drygt 10 000 utbildningstimmar bakom sig.

- Haha! Ibland har jag har varit så nervös att jag har nästan svimmat. Trots att jag har föreläst tusentals gånger blir jag ibland fortfarande nervös, utbrister Magnus.

Jag satte mig ner för en kaffe med Magnus och diskuterade bl.a. nervositet, blackouts och publik – bara för att nämna några företeelser en föreläsare kan ställas inför.

Hur blir jag en bra föreläsare?

Att du med engagemang och entusiasm fångar publikens intresse genom att överföra kunskap om det publiken vill veta. Det gör du genom att du faktiskt kan något som du brinner för. Jag använder ibland humor men det är ju lite svårare eftersom alla inte har samma humor.

Du får också gärna vara personlig. Det kan hjälpa dig att bli fängslande även om du kanske inte är en van talare eller inte har ett så strukturerat föredrag. Har du något intressant att berätta och gör det på ditt eget sätt blir åhörarna oftast engagerade i ditt sätt att vara och tänka, vilket räcker långt.

Oroa dig inte för publiken

Sen finns det föreläsare som är hur tråkiga som helst men är väldigt kompetenta inom ett visst område och kan något som ingen annan kan. Då lyssnar de ändå. Så oroa dig inte för åhörarna!

Föreläsare som inte fångar mitt intresse är de som är oengagerade och beter sig som att de inte ens tycker sitt eget ämne är roligt. När jag blir fängslad av något så är det för att de verkligen brinner för sitt jobb!

Oengagemang är den största synden när du ska fånga en publik. De flesta människor kan bli engagerade i nästan vad som helst så länge de har en entusiastisk och engagerad person som driva in dig i intresset.

Många blir skräckslagna inför faktumet att stå och tala inför andra människor. Hur kan jag hantera min nervositet?

Var är jag? Vad gör jag här? Varför? Var är dörren?! Haha! Ibland har jag har varit så nervös att jag nästan svimmat. Trots att jag föreläst tusentals gånger blir jag ibland fortfarande nervös.

A och O är att du faktiskt accepterar att du är nervös, tar tillvara på adrenalinet och endorfinerna, och använder det till att leverera – inte springa. Jag älskar att vara nervös. Jag är inte bra om jag inte är nervös.

Ändra din inställning genom att vända det från något negativt till något positivt. Det är nu du är som bäst. Det är därför du är nervös – för att du vill visa vad du kan.

Hur kan jag hantera min nervositet rent praktiskt?

Det är väldigt individuellt. Någon fotbollsspelare kanske sitter tyst med en handduk över sitt huvud och förbereder sig genom att koncentrera sig på den kommande matchen. Någon annan kanske peppar och laddar för sig själv med musik eller gör helt andra saker för att inte tänka på det överhuvudtaget.

Det jag brukar göra är att hitta en bra start genom att undanröja alla yttre bekymmer. Jag ser till att vara ute i god tid och att jag har på mig hela och rena kläder. Jag ser till att all teknisk utrustning fungerar som det ska och att jag har god tid på mig innan föreläsningen för att exempelvis testa ljudanläggningen och testa scenen.

Det ger mig ett visst lugn och det enda jag har kvar att oroa mig över då är att sätta igång och då är ett par enkla stödord eller ett manus bra att ha i början.

Har du fortfarande inte blivit av med din nervositet kan du ha ett mer detaljerat manus som du kan luta dig tillbaka till. Förhoppningsvis blir ditt manus kortare vartefter erfarenhet.

Hur kan jag förbereda mig inför en föreläsning?

Många säger att förberedelser är A och O. Jag kan dock tänka att är du väldigt bra på något så kan du i regel berätta om det. Sen är det en konst i sig att lära ut det på ett strukturerat sätt.

Är det en utbildningsituation brukar jag alltid börja med att berätta om kärnan i det jag utbildar så att åhörarna vet vad det är de ska ha lärt sig när de går därifrån.

Är det en inspirationsföreläsning börjar jag med att berätta vad jag vill att de ska känna när de går därifrån. Lyckas du att få gruppen av åhörare att bli peppade redan vid start brukar resten ge med sig av sig själv.

Jag förbereder sällan själva föreläsningen. Jag förbereder bara slutresultatet.

Blanda material

Jag gillar att blanda olika tekniker som bilder, videoklipp, att skriva på en tavla och föra diskussioner. Det är därför jag sällan behöver förbereda mig särskilt mycket. Det räcker att jag har tre bilder som jag vet att jag kan prata om rätt länge, som jag sedan baserar på de mål och slutresultat jag har med föreläsningen.

Min plan kan också ändra sig mycket när jag väl träffar åhörarna. Känner jag gruppen och vet vilka de är är det lättare att förbereda mig i detalj. Då vet jag exakt vad jag ska säga, vilka övningar jag ska ge ut eller vilka gruppdiskussioner vi bör ha.

Kommer jag in i ett rum med 50 personer jag aldrig har träffat är det väldigt svårt att förbereda annat än slutresultatet.

Hur känner du av vad det är för människor i publiken?

Det kan jag inte veta förrän efteråt. Jag kan få ledtrådar ganska tidigt men det kan också ändras snabbt. Vissa utgår från stereotyper men du kan inte utgå från att publiken är på ett visst sätt utefter om de exempelvis är programmerare eller bilmekaniker.

Det du måste göra är att tidigt fånga in gruppen i sammanhanget. Du behöver känna efter om det finns en gruppdynamik, om de redan känner varandra eller om de har något gemensamt. Det kan hjälpa att ställa en del frågor i början, att våga skoja med dem och möta dem när du frågar vilka de är och vad de tycker är roligt.

Det är också bra att våga gå loss och fråga vad de vill göra istället o.s.v. Då känner sig publiken dels uppmärksammad och dels får de känslan av att du faktiskt bryr dig. Då har du lärt känna din publik och vet vad du kan spinna vidare på under föreläsningens gång.

"Krokodiler och kaniner"

Det finns två utmärkande kategorier av publik. Jag kallar dem krokodilerna och kaninerna – De pratsamma och de tysta.

Krokodilerna är flamsiga, spårar ur, hörs och syns väldigt mycket. De har stor mun och små öron. Kaninerna är mer tillknäppta och försiktiga. De lyssnar och vill inte ha uppmärksamhet. Kaninerna har stora öron och en liten mun.

Båda behöver ofta hanteras men på olika sätt. Du behöver kanske vara mer auktoritär mot krokodilerna, eller ge kaninerna draghjälp för att få dem att öppna sig. Genom att aktivt arbeta med dessa två kan du vända en hel föreläsning!

Hur får jag en bra start?

Det finns olika sätt att göra det på och allt hänger naturligtvis på situationen. Är det exempelvis en utbildningssituation är ett sätt att låta åhörarna komma till tals först. Fråga vilka de är och ta reda på deras förväntningar på dagen. Sedan kan du presentera dig själv och berätta vad ni ska uppnå under utbildningen.

Att börja med en kontaktövning är också en idé!

Tycker du om att arbeta med humor kan du göra det också men den är som nämnt lite svårare eftersom alla har olika humor. Du får träna dig fram och ständigt känna av gruppen för annars kan det bli väldigt fel.

Det har också sagts så många gånger av andra här i världen att det är väldigt riskabelt att skämta om vissa saker, exempelvis sex, religion, politik, kyrkan och till och med idrott.

Ibland funkar det, ibland inte. Som komiker är det säkert bra att dra ut gränserna för att utmana samhället och ha det som sin grej. Men ska du överföra kunskap ska du hitta rätt sätt och försiktigt pröva dig fram inom ditt område.

Vad ska jag göra om jag på grund av min nervositet är orolig för att jag kommer att glömma bort vad jag ska prata om?

Jag skulle råda dig att hitta en teknik som fungerar utefter dig som person. För vissa räcker det med några få punkter eller bilder för att minnas, vissa behöver längre meningar och andra behöver hela manus som en trygghet i sin hand.

Det är dock svårt att hålla sin prestation låst och planerad till detalj i ett levande forum. Det måste dock delvis fungera i en utbildningssituation då man ofta måste hinna med ett antal saker som ingår i en kurs- eller utbildningsplan.

En inspirationsföreläsning i sin tur handlar mycket mer om att publiken ska få en viss känsla. Då kan du testa olika saker under föreläsningens gång och utefter det se vad publiken går igång på och fortsätta med det.

Vad gör jag om jag får en black out?

Att komma ihåg att det är helt OK att säga “Nu…nu är jag helt borta! Vad pratade vi om?”. Det händer mig stup i kvarten!

Ibland har jag skojat bort det genom att exempelvis säga “Vilka är ni? Vad gör jag här?” Haha! Det har fungerat ett par gånger om min publik har gillat min humor. Ärlighet fungerar alltid. Det är OK att erkänna att du är lite nervös. Det förstår folk.

Ibland kanske du får en fråga som du inte vet svaret på just där och då. Du ska aldrig säga att du inte kan eller vet något. Då är det bättre att du säger att du tar reda på det och ber om att få återkomma. Eller så tar ni reda på det tillsammans. Personligen gillar jag utmanande frågor. Då blir jag exalterad och vill genast ta reda på svaret.

Är du oengagerad eller okunnig har du tagit bort hela anledningen till att du är där. Ditt engagemang och din kunskap är anledningen till att du står där. Får du en blackout kanske det känns tryggt med ett manus du kan titta på för att hitta tråden igen.

Ska jag tänka på något särskilt efter min föreläsning?

Jag ser till att stänga snyggt. Jag stannar också alltid kvar en stund för att min publik ska få möjlighet att stiga fram och ställa frågor eller ge mig kritik. Andra stannar kvar och minglar.

Ibland kan jag även be om feedback för att se om jag kan göra något annorlunda nästa gång. Berömmet bär jag med mig för att lyfta mig själv.

Kom ihåg att den värsta feedbacken är den du aldrig får!

Tack Magnus!

Tack själv!

Brukar du föreläsa? Har du några tips och råd för andra föreläsare? Hur brukar du exempelvis hantera nervositet? Lyssnar du på något särskilt för att lugna nerverna? Kommentera, twittra eller maila in dina tips!

Fler artiklar om att föreläsa

Del 1 - Hur hanterar du stress och förbereder dig inför en föreläsning?

Del 2 - Tips & råd till dig som är nervös inför din föreläsning

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier