Meny

En intervju med @itmamman

Christina Löfving, @itmamman på Twitter, skriver följande om sig själv på sin Twitterpresentation: "Lärare och författare som nu har ett tjänstledigt år då jag bl.a hjälper andra lärare att utvecklas utifrån styrdokumenten. Ett annorlunda år som ger mig mycket". I denna intervju berättar hon om sitt arbete och vad hon brinner för. Detta är hennes svar. Tack så mycket för att du ställde upp Christina!

När och varför började du att Twittra?

Jag hade börjat på Bloggy som var en svensk mikroblogg och fascinerades av hur samtalen flöt på där. Vi var inte många som var där men vi pratade intensivt. Jag kikade in på Twitter men tyckte inte det var många jag kände till där, och jag förstod inte riktigt vad jag skulle få ut av det.

Senare gick en del från Bloggy över till Twitter och då hakade jag på eftersom jag ville fortsätta att prata med dem. Detta var i september 2008.

Vad twittrar du om?

Det beror på och det kan svänga över tid. Jag kan skicka ut en länk från ett blogginlägg som jag har skrivit och jag kan tipsa om något. Jag tror att jag mest samtalar. Jag kanske inte är så rolig att följa om man bara vill ha saker och förväntar sig tips. Det kan man hitta på så många andra ställen.

Vad är Twitter för dig?

Twitter är ett av många ställen för samtal. Det är ett ställe där mitt nätverk ställer upp och hjälper mig om jag har en fråga. Den som har tid svarar. Jag kan inte kräva något av någon och skriver därför sällan en fråga direkt till en person eftersom den kanske är upptagen med annat.

Men någon har alltid tid. Jag försöker hjälpa andra på liknande sätt men tycker det är bra om frågan riktas till fler än mig. Twitter bygger på frivillighet.

Vad har Twitter gett dig?

Det har gett mig ett stort nätverk. Jag är inte så intresserad av att snöa in enbart på skolfrågor, trots att jag jobbar inom det området. Jag deltar heller inte i diskussioner som jag inte tror ger någon förändring för eleverna, krånglande kopiatorer och sådant. Det kan man lösa på annat sätt.

Blir det för många sådana samtal pratar jag hellre med andra yrkeskategorier. Sociala medier och fiffiga lösningar är mediafolk bra på att prata om. Ofta är det konstruktivt och framåtlyftande, det gillar jag. Men självklart är det många inom skola som också ger mig mycket och som jag tror att jag ibland kan få betyda något för.

Vad är ditt bästa Twitter-minne?

Det är nog när jag twittrade att jag satt på en pub i Stockholm. Där hade jag och min man stämt träff med en person från Twitter som vi aldrig tidigare hade träffat: @popfabriken. Han har nu kommit att bli en av våra finaste vänner.

När vi satt där såg jag plötsligt en människa utanför fönstret som hoppade upp och ner och kikade in. Det var något bekant över henne. Hon stormade in och undrade om det var jag som var @itmamman. Jo, det var det ju. "Vad bra, för jag såg din tweet och så var jag i närheten. Tänkte höra om du kan tänka dig att föreläsa?" Det var @stielli som hade kastat sig på cykeln och dundrat in så där för att nu stå där med andan i halsen. Och jag hade känt igen henne - från hennes profilbild.

Sådana möten älskar jag! Möten som sker både på nätet och "i köttet".

Finns det något du absolut inte gör på Twitter?

Jag försöker att inte häva ur mig beskheter om andra. Det kanske har hänt någon gång, men om jag har problem med någon vill jag helst ta det direkt med den personen.

I början tyckte jag att det var en urbota skön stämning på Twitter, men i och med att fler och fler hittar dit finns det en del som tar med sig sitt sätt att uppträda mot andra som inte är heljuste. Det är inget konstigt men jag vill inte vara en del av det.

Finns det något du inte tror att andra vet om dig?

Massor! Jag väljer vad jag delar med mig av. Väldigt få vet att jag har skräck för att tanka bilen. En gång fick jag bensin över mig.

Vad jobbar du med och hur kommer det sig? Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

Jag är utbildad grundskollärare och har jobbat som lärare i många år. Under senare år har jag vidareutbildat mig i svenska som andraspråk och inom IT. Det ledde till att jag jobbade som IT-pedagog övergripande tillsammans med några andra inom min kommun i några år.

Det senaste året har jag varit tjänstledig och skrivit klart en bok för lärarstudenter och lärare som heter "Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen". Jag föreläser om sådana saker över hela landet, dels i egen regi men också för Stiftelsen för Internetinfrastruktur och för TänkOm. Det kan vara i Haparanda en dag och Skanör en annan. Men nu ska jag dra ner på det.

Till hösten blir jag klasslärare för en etta, vilket blir nytt och spännande. Jag har testat på det kringflackande livet och nu väntar annat.

Men först ska jag sommarjobba. Det känns ungt och roligt att få säga det när man är 40+! Jobbet fick jag förresten genom Twitter. @wieselgren som skriver Teknik & Trender i GöteborgsPosten hörde av sig och undrade om jag kunde skriva apptips för iPhone i GP:s app hela sommaren. Klart att man inte säger nej till en sådan sak.

Vad brinner du för i ditt yrke?

Att skapa förståelse för att vilja varenda parvel som kommer till skolan väl. Vare sig det är en elev eller en lärare. Vi behöver värna varandra, våga visa våra misslyckanden och hjälpa varandra vidare.

Ingen kan vara en mästare i allt men alla kan utvecklas vidare. Jag brinner för en skola där man får arbeta med sådant som är på riktigt och som är viktigt och då behöver vi titta på vad det är. Våra läroplaner visar tydligt på att det är något vi måste göra.

Vad är din superkraft?

Förutom att krångla in kontrabasar i trånga utrymmen på bilar, så är det nog nyfikenhet. Det slår ut och vinner lätt över dem som har Jante som superkraft. Kadisch! Jag är bra på att skaka av mig gammalt damm och att gå vidare i livet.

Anna Visuri

info@ackebrink.se

Kommentera gärna!

Vi modererar kommentarsfältet på vardagar mellan 09:00 - 16:00.

Se vår policy för sociala medier